Codul etic ICF

Partea intai: Definitia coachingului

Sectiunea 1: Definitii

  • Coaching: Coachingul este un parteneriat cu clientii intr-un proces creativ de provocare a gandirii care ii inspira sa-si maximizeze potentialul personal si profesional.
  • Relatie profesionala de coaching: Exista o relatie profesionala de coaching atunci cand coachingul se desfasoara in cadrul unui acord sau contract care defineste obligatiile fiecarei parti.
  • Coach profesionist ICF: Un coach profesionist ICF se angajeaza in plus sa practice competentele esentiale de coaching ale ICF si sa respecte Codul etic al ICF.

Pentru a clarifica rolurile in relatia de coaching, este adesea necesar sa se faca distinctia intre client si sponsor. In cele mai multe cazuri, clientul si sponsorul sunt una si aceeasi persoana si atunci se numeste client. Totusi, pentru clarificare, ICF defineste aceste roluri dupa cum urmeaza:

  • Client: “Client” este persoana sau persoanele care primesc coaching.
  • Sponsor: “Sponsor” este entitatea (inclusiv reprezentantii sai) care plateste serviciile de coaching si/sau aranjeaza ca ele sa fie furnizate.

In toate cazurile in care clientul si sponsorul nu sunt una si aceeasi persoana, contractele sau acordurile de coaching trebuie sa stabileasca clar drepturile, rolurile si obligatiile atat ale clientului, cat si ale sponsorului.

Partea a doua: Standardele ICF de conduita etica

Preambul: Coachii profesionisti ICF se straduiesc sa se comporte intr-o maniera care sa se rasfranga pozitiv asupra profesiei de coach; ei respecta diversele abordari din coaching si se angajeaza sa respecte legile si reglementarile in vigoare.

Sectiunea 1: Conduita profesionala pe larg

In calitate de coach:
1) Nu voi face cu buna stiinta nici o afirmatie publica nereala sau care sa induca in eroare despre ceea ce ofer in calitate de coach si nu voi face in nici un document scris afirmatii false referitoare la coaching, certificarile mele sau ICF.
2) Imi voi declara clar calificarile in coaching, competenta, experienta, acreditarile si certificarile ICF.
3) Voi recunoaste si voi pretui eforturile si contributiile altora si nu le voi prezenta drept ale mele. Inteleg ca incalcarea acestui standard poate atrage dupa sine obligatia legala de a plati despagubiri unei terte parti.
4) Intotdeauna ma voi stradui sa recunosc aspectele personale care pot afecta, interfera sau intra in conflict cu rezultatele mele in coaching sau cu relatiile mele profesionale de coaching. Ori de cate ori faptele si imprejurarile o impun, voi cauta imediat asistenta profesionala si voi stabili ce actiuni sunt de intreprins, inclusiv daca este cazul sa suspend sau sa inchei relatia (relatiile) de coaching.
5) Ma voi comporta in concordanta cu Codul etic al ICF in toate activitatile de training, mentoring si supervizare a coachilor.
6) Voi conduce si voi raporta cercetari cu competenta, onestitate si cu respectarea standardelor stiintifice si a liniilor directoare in domeniu. Cercetarile mele se vor realiza cu consimtamantul si aprobarea celor implicati si intr-un mod care sa protejeze participantii de orice prejudiciu posibil. Toate cercetarile vor respecta toate legile din tarile in care se desfasoara.
7) Voi pastra, stoca si inlatura orice inregistrare creata in timpul relatiei de coaching intr-un mod care sa promoveze confidentialitatea, securitatea si secretul si sa respecte toate legile si acordurile in vigoare.
8) Voi folosi informatiile de contact ale membrilor ICF (adrese de e-mail, numere de telefon etc.) numai in modul si in masura autorizata de ICF.

Sectiunea 2: Conflicte de interese

In calitate de coach:
9) Voi cauta sa evit conflictele de interese si conflictele potentiale de interese si voi anunta deschis orice astfel de conflict. Cand apare un asemenea conflict, ma voi oferi sa ma retrag.
10) Imi voi instiinta clientul si pe sponsorul sau cu privire la toate compensatiile de la terte parti pe care anticipez ca le-as putea plati sau primi pentru recomandarea acelui client.
11) Voi face barter pentru servicii, bunuri sau alte remunerari nemonetare numai cand acest fapt nu va afecta relatia de coaching.
12) Nu voi primi cu stiinta din relatia coach-client nici un avantaj sau beneficiu personal, profesional sau monetar, cu exceptia formei de compensatie agreata in acord sau contract.

Sectiunea 3: Conduita profesionala cu clientii

In calitate de coach:
13) Nu voi induce deliberat in eroare si nu voi face afirmatii false despre ceea ce clientul sau sponsorul vor primi din procesul de coaching sau de la mine in calitate de coach.
14) Nu voi da potentialilor clienti sau sponsori informatii sau sfaturi despre care cred sau stiu ca sunt inselatoare sau false.
15) Voi avea acorduri sau contracte clare cu clientii si sponsorii. Imi voi respecta toate acordurile si contractele facute in cadrul relatiilor profesionale de coaching.
16) Voi explica cu grija si ma voi stradui sa ma asigur ca, inainte sau in timpul primei intalniri, clientul si sponsorul (sponsorii) inteleg natura coachingului, natura si limitele confidentialitatii, aranjamentele financiare si orice alti termeni ai acordului sau contractului de coaching.
17) Ma oblig sa stabilesc granite clare, adecvate si acceptabile cultural, care sa guverneze orice contact fizic pe care l-as putea avea cu clientii mei sau cu sponsorii.
18) Nu voi intra in relatii sexuale cu nici unul dintre actualii mei clienti sau cu vreun sponsor al acestora.
19) Voi respecta dreptul clientului de a incheia relatia de coaching in orice moment al procesului, in conditiile stabilite prin acord sau contract. Voi fi atent sa observ cand clientul nu mai beneficiaza de pe urma relatiei noastre de coaching.
20) Voi incuraja clientul sau sponsorul sa ma inlocuiasca daca voi considera ca ar fi mai bine deservit de un alt coach sau o alta resursa.
21) Voi sugera clientului sa caute serviciile altor profesionisti, atunci cand consider necesar sau adecvat.

Sectiunea 4: Confidentialitatea/secretul

In calitate de coach:
22) Voi pastra in cea mai stricta confidentialitate toate informatiile provenite de la clienti si sponsori. Cu exceptia situatiilor cerute de lege, voi face dezvaluiri catre o terta persoana numai pe baza unor acorduri sau contracte clare cu cei de la care provin informatiile.
23) Voi avea acorduri clare privind modul in care vor circula informatiile de coaching intre coach, client si sponsor.
24) Cand voi actiona in calitate de trainer al unor studenti-coachi, voi clarifica politicile de confidentialitate cu studentii.
25) Cu coachii asociati si alte persoane conduse de mine care ii deservesc cu plata sau pro bono pe clientii mei si pe sponsorii acestora, voi avea acorduri sau contracte clare, prin care acestia adera la standardele Codului etic al ICF partea a 2-a, sectiunea 4: “Confidentialitatea/secretul” si la intregul Cod etic al ICF, in masura in care se aplica.

Partea a treia: Angajamentul etic ICF

In calitate de coach profesionist ICF, recunosc si sunt de acord sa-mi onorez obligatiile etice si legale fata de clienti, sponsori, colegi si fata de societate in general. Ma angajez sa respect Codul etic al ICF si sa aplic aceste standarde in relatiile mele de coaching.

In cazul in care voi incalca acest angajament etic sau orice alta parte a Codului etic al ICF, sunt de acord ca ICF are dreptul sa ma traga la raspundere. Sunt de asemenea de acord ca, pentru orice incalcare, ICF imi poate da sanctiuni, precum pierderea calitatii mele de membru ICF si/sau retragerea certificarilor mele ICF.

Aprobat de Commitetul de etica si standarde la 30 octombrie 2008.
Aprobat de Colegiul Director ICF la 18 decembrie 2008.

Sursa: International Coach Federation
Traducerea: Centrul de Excelenta LEADER COACH

  • Facebook
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Email
CENTRUL DE EXCELENTA LEADER COACH
Bucuresti, Bd. Ion Mihalache 98, sector 1
leadercoach@leadercoach.ro
www.leadercoach.ro
PARTENERI