Codul etic ICF

Partea intai: Definitia coachingului

Sectiunea 1: Definitii

 • Coaching: Coachingul este un parteneriat cu clientii intr-un proces creativ de provocare a gandirii care ii inspira sa-si  atinga potentialul personal si profesional maxim.
 • Coach ICF: Un coach ICF se angajeaza sa practice competentele esentiale ICF si sa respecte Codul etic ICF.
 • Relatie profesionala de coaching: Exista o relatie profesionala de coaching atunci cand coachingul se desfasoara in cadrul unui contract care defineste obligatiile fiecarei parti.
 • Roluri in relatia de coaching: Pentru a clarifica rolurile in relatia de coaching este adesea necesar sa se faca distinctia dintre client si sponsor. In cele mai multe cazuri, clientul si sponsorul sunt una si aceeasi persoana si atunci se numeste “client”. Totusi, pentru clarificare, ICF defineste aceste roluri dupa cum urmeaza:
  • Client: “Client” este persoana sau persoanele care primesc coaching.
  • Sponsor: “Sponsor” este entitatea (inclusiv reprezentantii sai) care plateste serviciile de coaching si/sau aranjeaza ca ele sa fie furnizate. In toate cazurile in care clientul si sponsorul nu sunt una si aceeasi persoana, contractul de coaching trebuie sa stabileasca clar drepturile, rolurile si obligatiile atat ale clientului, cat si ale sponsorului.
  • Student: “Studentul” este o persoana inscrisa intr-un program de instruire in coaching sau care lucreaza cu un supervizor sau cu un mentor in coaching cu scopul de a invata procesul de coaching sau de a-si dezvolta competentele de coaching.
 • Conflict de interese:O situatie in care un coach are un interes personal sau ascuns de natura sa-l influenteze in exercitarea atributiilor sale de coach sau de profesionist.

Partea a doua: Standardele ICF de conduita etica

Sectiunea 1: Conduita profesionala pe larg

In calitate de coach:

   1. Ma comport in concordanta cu Codul etic ICF in toate interactiunile de coaching, inclusiv in activitatile de instruire, mentorat si supervizare in coaching.
   2. Ma angajez sa iau masurile ce se cuvin cu coachul, instructorul sau mentorul de coaching si/sau sa contactez ICF in legatura cu orice violare sau posibila incalcare a standardelor etice de indata ce am cunostinta de ea, indiferent ca ma implica pe mine sau pe altii.
   3. Comunic si aduc la cunostinta altora, inclusiv organizatiilor, angajatilor, sponsorilor, coachilor etc., care trebuie informati in ceea ce priveste responsabilitatile ce le revin prin acest Cod.
   4. Nu fac discriminari nedrepte in activitatea profesionala ca de pilda dupa varsta, sex, etnie, orientare sexuala, religie, origine sau handicap.
   5. Fac numai afirmatii adevarate si exacte verbale si scrise despre ceea ce ofer in calitate de coach, despre profesia de coaching si despre ICF.
   6. Imi declar cu exactitate calificarile in coaching, competenta, experienta, instruirile, acreditarile si certificarile ICF.
   7. Recunosc si pretuiesc eforturile si contributiile altora si declar drept ale mele numai lucrarile al caror autor sunt. Inteleg ca incalcarea acestui standard poate atrage dupa sine obligatia legala de a plati despagubiri unei terte parti.
   8. Ma straduiesc intotdeauna sa recunosc aspectele personale care pot afecta, interfera sau intra in conflict cu rezultatele mele in coaching sau cu relatiile mele profesionale de coaching. Ori de cate ori faptele si imprejurarile o impun, caut imediat asistenta profesionala si stabilesc ce actiuni sunt de intreprins, inclusiv daca este cazul sa suspend sau sa inchei relatia (relatiile) de coaching.
   9. Respect Codul etic ICF in toate relatiile mele in calitate de coach, instructor, mentor sau supervizor de coaching.
   10. Conduc si raportez cercetari cu competenta, onestitate si cu respectarea standardelor stiintifice si a liniilor directoare in domeniu. Cercetarile mele se realizeaza numai cu consimtamantul celor implicati si intr-un mod care sa protejeze participantii de orice prejudiciu posibil. Toate cercetarile se realizeaza in concordanta cu toate legile din tarile in care se desfasoara.
   11. Pastrez, stochez si lichidez orice inregistrare creata in timpul relatiilor mele de coaching, inclusiv fisiere si comunicatii electronice, intr-un mod care promoveaza confidentialitatea, securitatea si secretul si respecta toate legile si acordurile in vigoare.
   12. Folosesc informatiile de contact ale membrilor ICF (adrese de email, numere de telefon etc.) numai in modul si in masura autorizata de ICF.

    Sectiunea 2: Conflicte de interese

    In calitate de coach:

   13. Caut sa identific orice conflict sau potential conflict de interese. Cand apare un asemenea conflict, il anunt deschis si ma ofer sa ma retrag.
   14. Clarific rolul coachilor interni, stabilesc limite si analizez impreuna cu toate partile interesate conflictele de interese care pot sa apara intre coaching si alte functii din organizatie.
   15. Imi instiintez clientul si sponsorii cu privire la toate compensatiile de la terte parti pe care anticipez ca le-as putea primi pentru recomandarea de clienti sau pe care le-as plati pentru a primi clienti.
   16. Am relatii coach/client echitabile, indiferent de modul de compensare.

    Sectiunea 3: Conduita profesionala cu clientii

    In calitate de coach:

   17. Spun deschis clientilor, potentialilor clienti si sponsorilor ceea ce stiu despre valoarea pe care le-o poate aduce procesul de coaching si prestatia mea de coach.
   18. Explic cu grija si ma straduiesc sa ma asigur inainte sau in timpul primei sesiuni de coaching ca clientul si sponsorul (sponsorii) inteleg natura coachingului, natura si limitele confidentialitatii, aranjamentele financiare si toti ceilalti termeni ai acordului de coaching.
   19. Am acorduri de coaching clare cu clientii si sponsorii inca dinainte de inceperea relatiei de coaching si imi onorez acordurile. Acordurile includ rolurile, drepturile si responsabilitatile tuturor partilor implicate.
   20. Ma oblig sa identific si sa stabilesc granite clare, adecvate si acceptabile cultural, care sa guverneze orice contact fizic pe care l-as putea avea cu clientii mei sau cu sponsorii.
   21. Ofer o ambianta sigura tuturor, evitand cu grija orice relatii sexuale sau romantice cu actualii mei clienti, sponsori, studenti sau cu persoane carora le ofer mentorat sau supervizare. Mai mult, voi fi atent la posibilitatea unei intimitati sexuale intre parti care sa implice personalul meu suport si/sau asistentii mei si voi intreprinde actiunile necesare pentru a rezolva chestiunea sau a anula colaborarea.
   22. Respect dreptul clientului de a incheia relatia de coaching in orice moment al procesului, in conditiile stabilite prin acord. Voi fi atent la orice indiciu privind declinul valorii primite de client de pe urma relatiei de coaching.
   23. Incurajez clientul sau sponsorul sa ma inlocuiasca daca voi considera ca ar fi mai bine deservit de un alt coach sau o alta resursa si sugerez clientului sa apeleze la serviciile altor profesionisti, atunci cand consider necesar sau adecvat.

    Sectiunea 4: Confidentialitatea/secretul

    In calitate de coach:

   24. Pastrez toate informatiile provenite de la clienti si sponsori in cea mai stricta confidentialitate, cu exceptia situatiilor cerute de lege.
   25. Am acorduri clare privind modul in care circula informatiile de coaching intre coach, client si sponsor.
   26. Cand actionez in calitate de coach, mentor, supervizor sau trainer, am acorduri clare cu clientul si sponsorul, cu studentul, discipolul sau persoana supervizata privind conditiile in care nu poate fi mentinuta confidentialitatea (de exemplu: activitate ilegala, chemare in instanta, risk iminent de vatamare a sa sau a altora etc.) si ma asigur ca atat clientul, cat si sponsorul, respectiv studentul, discipolul sau persoana supervizata isi dau acordul scris in cunostinta de cauza privind aceasta limita de confidentialitate. Atunci cand am motive sa cred ca una dintre aceste situatii o impune, informez autoritatile in drept.
   27. Cer tuturor celor care lucreaza cu mine in sustinerea clientilor mei sa adere la Codul Etic al ICF

    Sectiunea 4: Dezvoltarea continua

    In calitate de coach:

   28. Ma angajez sa imi dezvolt continuu competentele profesionale.

Partea a treia: Angajamentul etic ICF

In calitate de coach ICF, recunosc si ma angajez sa-mi onorez obligatiile etice si legale fata de clientii mei de coaching, sponsorii lor, colegii mei si fata de societate in general. Ma angajez sa respect Codul Etic al ICF si sa aplic aceste standarde cu cei carora le ofer coaching, training, mentorat sau supervizare.

Recunosc dreptul ICF de a ma trage la raspundere daca incalc acest angajament etic sau orice alta parte a Codului etic al ICF. Sunt de asemenea de acord ca, pentru orice incalcare, ICF ma poate sanctiona, de exemplu prin pierderea calitatii mele de membru ICF si/sau retragerea certificarilor mele ICF.

Aprobat de Colegiul Director Global al ICF in Iunie 2015.

Sursa: International Coach Federation
Traducerea: Centrul de Excelenta LEADER COACH