Competentele de coaching ICF

Competentele esentiale de coaching pe care trebuie sa le exercite toti coachii profesionisti si pentru care candidatii la certificarea ICF trebuie sa faca dovada instruirii si stapanirii

1. Respectarea principiilor etice si a standardelor profesionale – Intelegerea principiilor etice si a standardelor de coaching si capacitatea de a le aplica adecvat in toate situatiile de coaching.

2. Stabilirea acordului de coaching – Capacitatea de a intelege ce se cere intr-o anumita interactiune de coaching si de a incheia un acord cu noul beneficiar privind procesul si relatia de coaching.

3. Construirea unui climat de incredere si respect – Capacitatea de a crea un mediu sigur, de sustinere, care sa creeze incredere si respect reciproc.

4. Prezenta in coaching – Capacitatea de a fi pe deplin constient si de a crea relatii spontane cu beneficiarul, folosind un stil deschis, flexibil si increzator.

5. Ascultarea atenta – Capacitatea coachului de:

  • a se concentra intru totul pe ceea ce spune si nu se spune beneficiarul
  • a intelege sensul a ceea ce se spune in contextul celor dorite de beneficiar si
  • a sustine exprimarea de sine a beneficiarului.

6. Punerea de intrebari pertinente – Capacitatea de a pune intrebari ce scot la lumina informatii care aduc maximum de avantaje relatiei de coaching si beneficiarului.

7. Comunicarea directa – Capacitatea de a comunica eficient in timpul sesiunilor de coaching, folosind un limbaj care sa aiba cel mai mare efect pozitiv asupra beneficiarului.

8. Stimularea constientizarii – Capacitatea de a integra si aprecia corect informatii din diverse surse, interpretandu-le intr-un mod care sa ajute beneficiarul la o mai buna intelegere si, prin aceasta, la obtinerea rezultatelor convenite.

9. Proiectarea actiunilor – Capacitatea de a crea impreuna cu beneficiarul, in timpul coachingului si in situatii de activitate si viata, prilejuri de invatare continua si de noi actiuni care sa conduca in modul cel mai eficient la rezultatele de coaching convenite.

10. Planificarea si stabilirea obiectivelor – Capacitatea de a dezvolta si respecta impreuna cu beneficiarul un plan eficient de coaching.

11. Urmarirea progreselor si responsabilizarea – Capacitatea de a se concentra pe ceea ce este important pentru beneficiar, lasandu-i acestuia responsabilitatea actiunii.

Sursa: ICF

Contact